Aşağıda yer alan metin, Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu (UKKF) Başkanı Leyla Özdağ ile yaptığımız röportaj sırasında aktarılmış olan görüş, değerlendirme ve bilgilere dayanmaktadır. Bu röportajda, federasyonun kuruluşundan itibaren gerçekleştirdiği çalışmalar ve sektörde yaşanan sorunlar ele alınmıştır.
2008 yılında, 9 dernekle kurulan Federasyonumuz; o dönemde, dernek üyelerimizin karavan kullanıcıları olması sebebiyle araç tanımı hatası ve yüksek trafik sigortası gibi konulardaki yanlışların kamu kurum/kuruluşları ile bakanlıklara iletilmesi ve çözüm arayışları üzerine çalışmalar yapmıştır. Ne yazık ki bu konularda, günümüze dek somut bir sonuç elde edilememiştir.
2016 yılında turizme yönelik bir çalışma yapılmış ve dönemin Federasyon (UKKF) Başkanı tarafından, Turizm Bakanlığı’na iletilmek üzere tüm valiliklere bir genelge hazırlanması sağlanmıştır.
Ülkemiz dinamikleri, deniz-kum-güneş kitle turizminin yanı sıra alternatif turizm dallarına da önem vermeye başladığından, bizler de sivil toplum kuruluşu olarak, ülkemize karavan turizmini kazandırmak amacıyla yeniden harekete geçtik. Antalya’da Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen HESTOUREX Fuarı (6-9 Nisan 2017) Danışma Kurulu Üyesi olarak görev aldım ve bu vesileyle ülkemizde unutulmuş bir turizm dalının varlığını hatırlatmış olduk. Her ne kadar mevzuatımızda turizm çeşitleri içinde “karavan turizmi” resmi olarak tanımlanmasa da, uzun bir aradan sonra gerçekleştirilen (1-2 Kasım 2017) Turizm Şûrasında, “Turizm Çeşitliliği ve Sürdürülebilirlik” Komisyonu Üyesi olarak görevlendirildim. Bu görev kapsamında, karavan turizmi, sorunlarımız ve çözüm önerilerimize dair 13 maddelik bir raporu sunarak 20 komisyon üyesinin onayını aldık. Akabinde, Turizm Bakanlığı tarafından bir çalıştay düzenlendi ancak günümüze dek resmî bir sonuç elde edilemedi.
Farkındalık projeleri üzerinde çalışmaya devam ettik. 2019 yılının Şubat ayında bir fuar şirketiyle iş birliği yaparak içinde bulunduğumuz segmentin özel sektörünü (imalatçı, tedarikçi, ithalatçı) doğaseverlerle buluşturduk. Derneklerimiz çeşitli etkinlikler düzenledi.
2021 yılında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ve BAKA Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüğümüz projede, pandemi döneminde 21 gün boyunca 6 UKKF Yöneticisi karavancı ile “Karavanla Yaşam Deneyimi ve Rota” çalışması gerçekleştirdik. Bu çalışmamız devam etti. Pandemi sürecinde tüm kalkınma ajanslarıyla Zoom toplantıları yaparak, ülkemizde planlanan karavan parkı ve kamp alanlarının tespitini yaptık ve rotalar oluşturduk.
2022 yılına gelindiğinde, ülkemizde her beş senede bir hazırlanan Kalkınma Planı’nın 12’ncisi kapsamında Turizm Komisyonu’nda görevlendirildim. Yine 2022 yılında, 2016’daki genelgenin valiliklere tekrar gönderilmesini Turizm Bakanlığı’ndan talep ettik. Zira ülkemizde karavan turizmi geliştirilmek isteniyorsa, karavan kampı, karavan parkı ve rota çalışmalarının yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Kasım 2022’de Kastamonu’da KUZKA ile birlikte “Karavan Turizmi Zirvesi” düzenledik.
Tüm bu farkındalık projeleri devam ederken, ülke olarak yaşadığımız deprem ve pandemi süreci sonucunda, güvenli yaşam amacıyla karavan alan ancak karavanla yaşam deneyimi olmayan bir kitle ortaya çıktı. Biz bu durumu “kontrolsüz büyüme” olarak değerlendiriyoruz.
İstatistiki bilgisine ulaşamadığımız, 750 kg altı ve “mobilya gibi” satılan çekme karavanlar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalar sonucunda, söz konusu karavanların tescilli olması gerekliliğini sağladık. Buna ilişkin yönetmelik, 04.12.2024 tarihinde Resmî Gazete’de “Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” başlığıyla yayımlandı.
2023’te yaşadığımız deprem hepimizi derinden üzdü. Belediyelerle iş birliği yaparak gönüllü karavancılarla yardım ve destek faaliyetlerinde bulunduk. Sonrasında oluşturduğumuz envanteri bir rapor hâlinde ilgili kamu kurumlarına ilettik.
2024 yılına geldiğimizde, 2021 yılından beri danışmanlık hizmeti vererek, yönetmeliğimize uygun ve uluslararası nitelikte karavan kampı ve parkı yapmak isteyen yerel yönetimlerin sayısının artmış olması bizleri memnun etmektedir.
Şu anda 15 dernek üyemiz ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Burada özetini sunmaya çalıştığım faaliyetlerimizin detaylarını incelemek isteyen doğa dostlarımız, www.ukkf.org adresini ziyaret edebilirler.
Sevgi ve doğa ile kalın.